Saviti delikatesai
Dojo Tofu pragaras žuveliokams
Dar vadinamas Tofu pragaru, Kirtiklių pragaru, Pragaro puodyne ir pan., o Vakaruose kartais klaidingai pavadinama Ungurių mailiaus tofu.
Tai legendinis japonų patiekalas, kurio svarbiausias ingredientai yra mažo ūgio Dojo kirtikliai (į mažus ungurius ar vijūnus panašios žuvelės) ir tofu (sojų varškė). Jis neabejotinai įkvėpė MTV šou Punkd ir, tikrai neabejotinai, patį Liuciferį.
Pats Dojo Tofu receptas paprastas, tarsi dviejų kiaušinių kiaušinienė. Pradedate kaisti truputį vandens ir, kai jis jau būna gana karštas, ant dugno įdedate gabalą tofu, o tada iškart ant viršaus dedate Dojo. O šie žuveliokai raitosi kaip išprotėję ir bando pasprukti rausdamiesi į vėsią varškę, - nes juk juos reikia sudėti gyvus! Kur ten! Tofu ima kepti, ir mažosios dojo, ką tik manę, kad išvengė karšto vandens, gyvos iškepamos tofu viduje.
Paruoštas patiekalas yra tarsi šveicariškas sūris (na, tam tikru laipsniu). Tik tuštumos jame susidarė ne fermentacijos procese, o žuveliokų, desperatiškai bandžiusių rasti išsigelbėjimą, dėka.
Kas blogiausia, jei pabandysite kažką panašaus susimeistrauti patys (aišku, vietoje dojo imdami vijūnus ar kitus panašias tautiškas žuveles) tai reikia labai tiksliai laikyti laiko, reikalingo patiekalui paruošti. Tad, kol patiekalas pavyks geriausiai, teks gyvais iškepti nemažai žuveliokų.
Jūros ežių ikrai
Įvairių kultūrų mitai jūros ežiuose matė grėsmingus personažus. Danai juos laikė žaibais ir naudojo apsaugai nuo žaibų ir burtų, o keltų tradicijoje šie gyvačių kiaušiniai simbolizavo gyvybinę jėgą pirmapradę sėklą. Kanados vakarinėje
pakrantėje kai kurios tautos juos vadina jūros kiaušiniais ir vertino už jų maistines ir gydomąsias savybes. Anot kvakiutlių legendos, jei dvasia valgo iš tuščios kriauklės, tai ją išvalęs žmogus susirgs.
Jūros ežiai kulinarijoje išsikovojo tvirtą vietą kaip sotus ir pikantiškas jūrų maistas. Kaip delikatesas jie vertinami daugelyje šalių. Dažnai jie valgomi švieži. Ežių burnos yra apačioje, o išeinamoji anga viršuje. Kietas pusapvalis šarvas padengtas aštriais spygliais, kuriais gali pasinaudoti judėjimui jūros dugnu. Jie gyvena sekliuose ir akmenuotuose jūrų pakraščiuose ir ėda jūros dumblius ir jų skonis bei spalva puikiai atitinka jų gyvenimo aplinką ir maitinimąsi.
Prakalbus apie jūros ežius, pirmiausiai į galvą ateina žodis ikrai (daugelio tautų klaidingai laikomų afrodiziakais). Jų vidus stebėtinai tuščias, su mažu skrandžiu ir virškinimo traktu, kuri supa penki aukso spalvos ikrų pusmėnesiai. Žalieji ežiai vertinami dėl jų smulkių salstelėjusio skonio ikrų, o didžiųjų raudonųjų jūros ežių jie didesni. Ikrai vertinami pagal specialų GI indeksą, kuris yra jų santykis su ežio mase. Kuo GI didesnis, tuo jie brangesni. Šarvą perkerpa žirklėmis ir ikrus išima šaukštu. Juos praplovus pasūdytu šaltu vandeniu, galima iškart valgyti žalius. Jie turi tankią riebalinę tekstūrą, sūroko skonio; juose gausu baltymų ir mažai riebalų bei kalorijų. Jie yra omega-3 rūgščių, jodo ir cinko šaltiniu.
Daugiausia jų sunaudoja japonai (80-90%); šalies poreikis yra apie 50 tūkst. t. (tačiau šalia pagaunama tik apie 10 tūkst. t.) .Britų Kolumbijoje jų sugaunama apie 6000 t, kas sudaro apie pusę Kanados ežių, tačiau per 90% eksportuojama į Aziją. Jų panaudojimo sričių kiekis neribotas: uni donburi (sušiai), kalmarai, farširuoti jūrų ežių ikrais, makaronai iš jų, teriyaki padažas, su sūrių rinkiniu ir net priedas prie vanilinių ledų.
Silkė ir kita...
Argano aliejus
Saviti delikatesai
Delikatesai: Balutas
Naujiena: Baobabo vaisiai
Barščiai ir salotos iš žuvų
Dilgėlė švelni kaip šilkas...
Man pietums trejetą gyvačių!
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Skrebučiai: paprasta, greita ir skanu
E-bylos: ko nepasako mistiniai E-kodai?
Kaip maisto išvaizda ir kvapas atsiliepia jo skoniui?
Žarnyno bakterijų perspektyva
Soma, gėrimas iš musmirės?
Alavijai - dekoratyvus vaistas
Gydantys garso virpesiai
Pienas už ir prieš
Viskas iš obuolių
Dygliuotoji kardažolė
Patiekalai iš žuvies
Užveiskite vijūnų!
Kokos ritualai
Vartiklis